Tractament de l'aigua

L'aigua és imprescindible per a la vida, però no tota l'aigua que hi ha en la naturalesa està preparada per al consum humà. L'aigua captada en el subsòl o superficialment ha de tractar-se per a garantir-ne la salubritat ja que conté matèries en suspensió, microorganismes i altres elements que fan que no puga ser consumida directament sense risc per a la salut.

Per a garantir que siga apta per al consum cal sotmetre-la a una sèrie de processos que la converteixen en potable.

Fases

L'aigua pot tenir un origen superficial (rius, llacs) o subterrani (extracció mitjançant pous) i segons la seua qualitat pot necessitar un tractament de potabilització, o simplement una desinfecció. El procés de potabilització de l'aigua consta dels següents passos:

Pretractament

Es realitza un primer garbellat per a eliminar els cossos estranys presents en l'aigua. En esta fase es fa també una primera dosificació de clor o permanganat potàssic.

Coagulació-floculació-decantació

Es tracta de separar i extraure les partícules que es troben en suspensió en l'aigua.

Filtració sobre llit d'arena

En esta etapa l'aigua encara conté microflòculs, que són retinguts en un fons d'arena.

Dosificació de clor final

En una última fase, l'aigua passa a un depòsit des d'on es llança a la xarxa.

.